LLG
Sitemap

Gode råd til forældre til unge

med læbe-ganespalte


 

 • Som forældre er det en god idé at søge viden om sit barns form for læbe-ganespalte, fordi man så nemmere kan forklare barnet, hvad det er.
 • Det er en god idé at informere personalet i børnehaven, skolen, SFO og andre steder, hvor barnet kommer meget, om læbe-ganespalte. Dette kan give en større åbenhed om barnets ”handicap”. Desuden kan det give barnet tryghed i, at de voksne ved det, da de så kan hjælpe/støtte barnet i at fortælle de andre børn, hvad det er.
 • Når barnet starter i skole, kan det være en god idé at fortælle de andre børn om barnets læbe-ganespalte og fx tage billeder med. I samarbejde med læreren kan tingene blive fortalt på en måde, som de 6-7-årige kan forstå.
 • Ved planlægning af operationer/tid på taleinstituttet m.v., bør man forsøge at tage hensyn til barnet/den unges skolegang/fritid/sociale kontakter, så det passer ind bedst muligt. Fx kunne man forsøge at få det til at passe med en ferie, sent på dagen eller lign. Desuden bør man tage barnet/den unge med på råd, når der planlægges tider.
 • Hvis du som forælder eller barnet/den unge er usikker på, fx hvordan I skal tackle en situation i forbindelse med det at have læbe-ganespalte (fx operationer, mobning osv.), kunne det være en mulighed at henvende sig til foreningen og derigennem komme i kontakt med andre, som har stået i en lignende situation. Desuden kan taleinstituttet, sundhedsplejersken, psykolog osv. også være en mulighed. Disse muligheder vil kunne give dig støtte, råd og vejledning.
 • Det er vigtigt, at barnet/den unge får grundig viden om den operation, han/hun skal igennem. Dette kan gøres i samarbejde med forældrene og behandlerne. Desuden kan psykologen inddrages ved større indgreb – eller hvis det kan gavne den unge.
 • Det er vigtigt at støtte barnet/den unge i at finde ud af, at han/hun ikke er den eneste i verden med læbe-ganespalte. Dette kan fx gøres ved at blive medlem af foreningen og deltage på landsmødet eller ungdomsweekender.
 • Hvis forældrene har en mistanke om, at barnet bliver mobbet, skal de tage kontakt til barnets lærer. Herefter kan forældrene tage en snak med barnet. Dette bør gøres i barnets tempo, så han/hun ikke føler sig presset. I samråd med barnet kan man så finde frem til, hvad der skal gøres ved problemet.
 • Det er vigtigt at respektere, hvis barnet/den unge har en periode, hvor han/hun slet ikke vil snakke om læbe-ganespalte. Dette kan skyldes, at han/hun trænger til at få det på afstand. Snak med barnet/den unge, når han/hun selv er parat til det.
 • Prøv at finde en balancegang mellem at lade være med at bagatellisere problemet og gøre det til et større problem, end det er. Det er svært at finde ud af, hvor stort/lille problemet er, men forsøg at finde den gyldne middelvej, så barnet/den unge føler, at forældrene forstår, hvor stort/lille problemet er med at have læbe-ganespalte.
 • Når den unge kommer i den alder, hvor det modsatte køn bliver spændende, skal forældrene passe på med at kredse om dette emne. Jo mere forældrene spørger til det, jo mere nervøs kan man selv blive. Måske kan dette skyldes, at den unge har svært ved at finde en kæreste og måske begynder at tænke på, at det er, fordi han/hun har læbe-ganespalte.

spacer
Sidste nyt
spacer
Nyhed 27.05.2019
Maj udgaven af LLG bladet er nu klar
Så er maj nummeret af LLG-bladet endelig klar til at blive sendt ud til jer medlemmer. Det er dog også klar på den lukkede del af hjemmesiden, hvor I kan downloade det, og læse det via computer, tablet eller mobil.
separator
Nyhed 04.05.2019
Så er det tid til Familiedag for LLG´s medlemmer
Så er det tid til Familiedag for LLG´s medlemmer – i år er det søndag den 16. juni fra 11 – 15:30

Til alle jer, der bor Vest for Storebælt, der inviterer vi i år til Familiesdag i…
separator
Nyhed 20.03.2019
Indstilling til LLG-Prisen - Hvem skal have prisen i 2019?
Kære Medlemmer,
Vi har en lang tradition for uddeling af LLG-prisen i Landsforeningen læbe og ganespalte. Siden 1990 har den været uddelt, og derfor opfordrer bestyrelsen til, at I også i år indstiller værdige kandidater til LLG Prisen. I 2018 var det Neuropsykolog Betty Boisen, der modtog prisen, men hvem skal det være i 2019. Herunder kan I læse bestyrelsens indstilling, og modtagerne af prisen siden 1990.
separator
Nyhed 16.03.2019
Ledige pladser til ungdomsweekend 2019
Kære Medlemmer,
Ungdomsweekenden står snart for døren, men vi har stadig et par ledige pladser, hvis nu du ikke har fået dig selv meldt til eller dit barn. Et af vores medlemmer lavede et opslag på vores Facebook gruppe for nylig, hvor hun skriver, hvilken betydning det har haft for hendes barn, at være med til ungdomsweekenden. Det skriv skal de af jer, der ikke er på Facebook (eller medlem af gruppen) ikke snydes for, så det kommer her…
separator
Nyhed 25.02.2019
Tilmelding til Ungdomsweekend 2019
separator
spacer
  Landsforeningen Læbe-Ganespalte · Flemming Grothen · Hammelvej 28 · 2610 Rødovre · Tlf. 44 84 89 63 · E-mail: formand@llg.dk