LLG
Sitemap

Gode råd til forældre til unge

med læbe-ganespalte


 

 • Som forældre er det en god idé at søge viden om sit barns form for læbe-ganespalte, fordi man så nemmere kan forklare barnet, hvad det er.
 • Det er en god idé at informere personalet i børnehaven, skolen, SFO og andre steder, hvor barnet kommer meget, om læbe-ganespalte. Dette kan give en større åbenhed om barnets ”handicap”. Desuden kan det give barnet tryghed i, at de voksne ved det, da de så kan hjælpe/støtte barnet i at fortælle de andre børn, hvad det er.
 • Når barnet starter i skole, kan det være en god idé at fortælle de andre børn om barnets læbe-ganespalte og fx tage billeder med. I samarbejde med læreren kan tingene blive fortalt på en måde, som de 6-7-årige kan forstå.
 • Ved planlægning af operationer/tid på taleinstituttet m.v., bør man forsøge at tage hensyn til barnet/den unges skolegang/fritid/sociale kontakter, så det passer ind bedst muligt. Fx kunne man forsøge at få det til at passe med en ferie, sent på dagen eller lign. Desuden bør man tage barnet/den unge med på råd, når der planlægges tider.
 • Hvis du som forælder eller barnet/den unge er usikker på, fx hvordan I skal tackle en situation i forbindelse med det at have læbe-ganespalte (fx operationer, mobning osv.), kunne det være en mulighed at henvende sig til foreningen og derigennem komme i kontakt med andre, som har stået i en lignende situation. Desuden kan taleinstituttet, sundhedsplejersken, psykolog osv. også være en mulighed. Disse muligheder vil kunne give dig støtte, råd og vejledning.
 • Det er vigtigt, at barnet/den unge får grundig viden om den operation, han/hun skal igennem. Dette kan gøres i samarbejde med forældrene og behandlerne. Desuden kan psykologen inddrages ved større indgreb – eller hvis det kan gavne den unge.
 • Det er vigtigt at støtte barnet/den unge i at finde ud af, at han/hun ikke er den eneste i verden med læbe-ganespalte. Dette kan fx gøres ved at blive medlem af foreningen og deltage på landsmødet eller ungdomsweekender.
 • Hvis forældrene har en mistanke om, at barnet bliver mobbet, skal de tage kontakt til barnets lærer. Herefter kan forældrene tage en snak med barnet. Dette bør gøres i barnets tempo, så han/hun ikke føler sig presset. I samråd med barnet kan man så finde frem til, hvad der skal gøres ved problemet.
 • Det er vigtigt at respektere, hvis barnet/den unge har en periode, hvor han/hun slet ikke vil snakke om læbe-ganespalte. Dette kan skyldes, at han/hun trænger til at få det på afstand. Snak med barnet/den unge, når han/hun selv er parat til det.
 • Prøv at finde en balancegang mellem at lade være med at bagatellisere problemet og gøre det til et større problem, end det er. Det er svært at finde ud af, hvor stort/lille problemet er, men forsøg at finde den gyldne middelvej, så barnet/den unge føler, at forældrene forstår, hvor stort/lille problemet er med at have læbe-ganespalte.
 • Når den unge kommer i den alder, hvor det modsatte køn bliver spændende, skal forældrene passe på med at kredse om dette emne. Jo mere forældrene spørger til det, jo mere nervøs kan man selv blive. Måske kan dette skyldes, at den unge har svært ved at finde en kæreste og måske begynder at tænke på, at det er, fordi han/hun har læbe-ganespalte.

spacer
Sidste nyt
spacer
Nyhed 20.04.2018
Invitation til Familiedag med LLG - nu både i Øst og Vest Danmark
Her kommer tilmelding til årets Familiedag sammen med LLG medlemmerne, i år arrangerer vi både en tur i Øst og Vest Danmark
separator
Nyhed 03.04.2018
LLG - nu med Mobile Pay
Bestyrelsen har på opfordring fra flere af medlemmerne i LLG fået oprettet MobilePay i foreningsregi. Derfor får I nu mulighed for at betale med MobilePay fremover, når i skal betale til foreningen.
separator
Nyhed 27.03.2018
Talepædagog studerende søger hjælp
Camilla Olesen, der er audiologopædistuderende (også kaldet talepædagog) er i fuld gang med sit afsluttende bachelorprojekt. Hun har valgt at skrive omkring læbe-ganespalte børn, og det er her, hvor i medlemmer med børn i alderen 3 - 5 år kan hjælpe hende.
separator
Nyhed 21.03.2018
Journalist søger hjælp
Katja Mejborn har brug for hjælp til artikler omkring omkring - har dit udseende medvirket til, at du har oplevet udfordringer i dit liv?

separator
Nyhed 27.02.2018
Sidste udkald! Husk tilmelding til LLG-ungdomsweekend inden den 11. marts
Der er 15 tilmeldte indtil videre.
separator
spacer
  Landsforeningen Læbe-Ganespalte · Flemming Grothen · Hammelvej 28 · 2610 Rødovre · Tlf. 44 84 89 63 · E-mail: formand@llg.dk