LLG
Søg
Meld dig ind
Sitemap

Indlæg i Berlingske fra Sarah Iben Almbjerg

19.11.2018

Herunder kan du læse journalist Sarah Iben Almbjergs indlæg i Berlingske fra oktober nmåned, og inden du eventuelt bliver stødt over brug af ordet "hareskår", så læs lige hele indlægget færdigt først.

 

Kulturens evige Hareskår

Hvordan skildrer dansk film en person med en skidt karakter og en fattig baggrund? Sådan en, der er upassende liderlig eller kikset? Prøv med et hareskår.

 

En billig og nem måde at pege fingre ad folk.

 

Afprøvet af anerkendte kunstnere som forfatteren Bjarne Reuter og filminstruktøren Anders Thomas Jensen.

Du kan også se det i den aktuelle »Ditte og Louise«, der retter østrogenskytset mod begge køn.

 

 

Der er mange grunde til at elske den film, som påstår at favne alle. Men så er der scenen, vi kunne kalde »øjeblikket, hvor vi opdager, hvor promiskuøs Ditte er«. Ditte fortæller om sine tilfældige sexpartnere. En venindes far er i gruppen. »Og så var der også ham i Vejle. 

 

Med hareskåret.« Med en finger viser hun, hvor arret sidder. 

 

Hvis man selv er født med det, man på politisk korrekt kalder læbe-gane-spalte, så ved man, at det ikke er første gang, at det lille fysiske handicap bruges som et tegn på, præcis hvor usselt et menneske, der er tale om. Som tiårig skrev jeg selv et brev til Bjarne Reuter og gjorde opmærksom på, at stort set alle hans bøger indeholdt en skidt karakter med hareskår. 

 

Du ser det også i en historisk film som »Pelle Erobreren«. For slet ikke at tale om »Mænd og høns«, der med fire markante og indavlede hareskår på filmplakaterne fik en særlig plads i vores - de hareskårsramtes - filmkanon. 

 

Og fair nok, man skal ikke gå i små sko. Sådan et ar kan da se grimt ud. Og der var engang, hvor folk ikke blev opereret, og den medfødte spalte, der sidder midt på overlæben, kunne være en ret tydelig markør af, at der ikke var råd til at få ordnet ansigtet. Men måske var det på tide, at vi rystede posen.

 

At vi griner ad de krænkelsesparate, er jo ikke det samme, som at vi skal holde op med at tænke os om.

 

Der fødes hele tiden unger med læbe-ganespalter, og hvis de har det, som jeg engang havde det, så bliver de også trætte af, at man gerne må pege fingre ad dem. Mens tanken om en enkelt sombrero kan sætte Københavns Universitet på den anden ende, så klasker vi os glade og gerne på lårene over folk, der fødes med dette handicap.

 

Men der er altså også en anden side af historien. 

 

I 80erne spurgte folk mig i bussen, »hvorfor ser du sådan ud?« En ungdomskærestes far indrømmede, at han havde foretrukket, hvis hans søn havde valgt en »normal pige«. Som voksen har jeg lært at bære arret med en vis stolthed. Jeg hilser tilmed på de andre.

 

Vi har en klub - som veteranbil-ejere, der nikker til de andre, der kører MG. Men faktum er, at man i dag kan afslutte en graviditet senere, hvis fosteret har læbe-ganespalte.

 

Det, som umiddelbart viser sig som et kosmetisk handicap, er reelt årsag til, at nogle fravælger deres kommende barn.

 

Hvis man ellers følger dansk kulturkanon, forstår man det godt. Hvem gider at være mor til ham fra Vejle, som Ditte omtaler med foragt? For min skyld kan vi godt gøre grin med hinanden. De studerende på jura må tilmed holde sig en hareskårs-temafest. Jeg deltager gerne, hvis det bare overbeviser et par stykker om, at folk med hareskår ikke er en særligt underlig samfundsgruppe. Heller ikke selv om det ser sådan ud på det store lærred. spacer
Sidste nyt
spacer
Nyhed 18.07.2020
LLG-bladet
Juli bladet, på vej til din postkasse
separator
Nyhed 27.05.2020
LLG-Blad nr. 2 2020 kan nu læses på hjemmesiden
Læs om børnepasning på landsmøderne og bliv klogere på bestyrelsens arbejde - God læselyst!
separator
Nyhed 12.03.2020
Sidste nyt fra Rigshospitalet!
Vigtig Information fra centerledelsen på Rigshospitalet
separator
Nyhed 16.08.2019
Landsmøde 2019 - kom så de sidste
Vi vil så gerne have, at vi bliver så mange som overhovedet muligt til Landsmødet i Vejle i år. Så hvis du stadig går og overvejer, om I skal med eller ej, så meld jer til.
separator
Nyhed 01.08.2019
Tilmelding til LLG Landsmøde 2019
separator
spacer
  Landsforeningen Læbe-Ganespalte · Flemming Grothen · Hammelvej 28 · 2610 Rødovre · Tlf. 44 84 89 63 · E-mail: formand@llg.dk