Glemt adgangskode?
menu

Skolestart

Det er foreningens opfattelse, at det bedste udgangspunkt for et barn født med læbe-ganespalte, når dette skal starte i skole, er, at barnet selv, forældrene og lærerne er meget åbne omkring det at have en læbe-ganespalte

Skolestart

I forbindelse med skolestart skal barnet have støtte af forældrene og lærerne til at forklare, hvorfor barnet ser ud og/eller lyder, som det gør, når der er behov for det.
 
Det kan være rigtigt, at forældrene giver lærerne en grundig orientering om, hvad læbe-ganespalte er, og evt. hvad barnet har været igennem af behandling, hvis man som forældre føler, at det er vigtigt at give videre. Mærk efter hvad det rigtige er for netop jeres barn. Således at lærerne på barnets vegne – og i samarbejde med barnet – give uddybende svar på andre elevers spørgsmål.
 
Lav endvidere en aftale om, at lærerne fortæller jer forældre, hvis jeres barn udsættes for drillerier, således at man kan tage eventuelle problemer i opløbet.
 
Endvidere bør klassekammeraterne have en forklaring på, hvorfor en af deres klassekammerater ser lidt anderledes ud eller taler på en anderledes måde.

En sådan forklaring vil tage mange drillerier i opløbet men sandsynligvis ikke alle.
 
En måde at give eleverne en forklaring på, kan være at vise dem ”før-” og
”efter”-billeder, således at disse ved selvsyn kan se, hvad læbe-ganespalte er for en størrelse.
 
Billederne bør dog kun vises, hvis barnet selv er indforstået med dette.
 
Billederne kan ligeledes vises til klassens øvrige forældre ved klassens første forældremøde, ligesom forældrene til barnet med læbe-ganespalte vil kunne give en kort orientering herom til de øvrige forældre.
 
Der kan i forbindelse hermed bl.a. orienteres om følgende:

  • Hvad er en læbe-gane-gumme spalte
  • Beskrivelse af behandlingsforløbet
  • At barnet er et barn som alle andre børn
  • osv

Forældrene er herefter i stand til at besvare eventuelle spørgsmål om læbe-gane-spalte fra deres børn.
 
Tilbyd ligeledes forældrene, at disse kan ringe, hvis de har nogle spørgsmål.

Hvis man synes det er svært at stille sig op foran en større gruppe men oplever behovet, kan man søge hjælp fra lærerne.

Foreningen har sammen med Sundhedsstyrelsen fået udarbejdet en lille bog, som i børnesprog fortæller om læbe-ganespalte. Bogen hedder “Anne er født med læbe- ganespalte” læs mere om den her
 
Afslutningsvis skal det bemærkes, at ingen børn er ens – hverken med eller
uden læbe-ganespalte – hvorfor ovennævnte fremgangsmåde udelukkende kan anses for vejledende.
 
Husk, at et barn født med læbe-ganespalte som udgangspunkt er et barn
som alle andre børn, samt at man ikke skal give læbe-ganespalten
skylden for alt, der sker i skolen.

Det er meget vigtigt, at man som forældre er meget åbne omkring det at have et barn med læbe-ganespalte, således at barnet ikke føler sig skamfuld.